Zoals jullie misschien wel hebben gelezen in mijn project-topic deed mijn achterruitenwisser het niet meer. Uiteindelijk bleek dat het mechaniek wat de draaibeweging van de motor omzet in de op-en-neer beweging van de wisserarm helemaal vast te zitten. Na dit gefixt te hebben kreeg ik er een halve laffe slag uit en was het weer over met de pret. De oorzaak voor het vastzitten lijkt verklaard, water in het systeem en onbruik vanwege een kapot relais. Na het relais verwijderd te hebben eens goed bekeken en tot de conclusie gekomen dat die vervangen kon worden voor een VW "99" relais.

Voor wie dit relais niet kent; het werkt als volgt. Bij (korte-)inschakeling wordt het tijdstip onthouden, indien de wisser daarna direct wordt uitgeschakeld en weer wordt ingeschakeld wanneer een nieuwe wis actie nodig is wordt de nieuwe wis-interval de tijd tussen in en uitschakelen. Ik hoop dat dit duidelijk is, het is heel simpel maar misschien leg ik het te moeilijk uit.

Het goede nieuws is dat het relais plug-and-play compatible is met het standaard blauwe relais wat Peugeot er in heeft gestopt.

Die VW relais "99" zijn erg makkelijke te vinden op slopen en op o.a. marktplaats. 10 euro is ongeveer het maximum wat ik er aan uit zou geven.

Doe er je voordeel mee!