Hallo bezoeker! Het lijkt erop dat je nog geen lid bent van ons forum, registreer nu voor volledige toegang. Gratis!
+ Plaats een reactie
Pagina 2 van 2 EersteEerste 12
Resultaten 16 t/m 26 van 26

Onderwerp: [How-to] Stuurwielbediening audio met Pioneer zonder interface

 1. Naar Boven | #1
  Ron
  Niet weg te krijgen

  Status
  Offline
  Registratie
  Jan 2015
  Laatst Online
  10-02-19 om 09:12
  Berichten
  527
  Topics
  25
  Auto
  Peugeot 306 Station
  Motor
  2.0 16v
  Bouwjaar / MC
  2002 / XU10J4RS

  Man Gebruiker komt uit: Nederland Topic: [How-to] Stuurwielbediening audio met Pioneer zonder interface

  Ik zal hier beschrijven wat ik heb gedaan om de stuurwielbediening voor audio in mijn fase 3 aan de praat te krijgen in combinatie met een Pioneer radio zonder een interface te hoeven kopen.

  Wat heb je nodig:

  • Collectie Torx schroevendraaiers.
  • Soldeerbout met een fijne punt.
  • (Fatsoenlijke) Soldeertin voor electronica.
  • Multi-meter met tenminste de mogelijkheid om weerstand te meten in de range van 1K tot 22K.
  • 8K, 4K, 4K en 6K weerstanden (of iets in die buurt) 1/4 watt, 5% koolfilm is prima. Voor de 2x 4K en 6K weerstanden zijn SMD 1206 componenten het mooiste omdat je dan de standaard waardes kunt vervangen. Maar met koolfilm en wat propwerk gaat het ook.
  • 3.5" jack plug. Ik had nog wat nieuwe liggen maar je kunt ze ook van een oude walkman (o.i.d.) afknippen.
  Stappenplan:

  Als eerste gaan we het pookje uit de stuurkolom halen.

  • Schroef de drie Torx schroeven los in de kap onder het stuur. Twee aan de voorkant en een aan de achterkant.
  • Haal nu de kap los door hem naar beneden en naar voren te bewegen. Let op: de kabel van de stuurwielbediening zit nog ingeplugd, dus de kap kan er nog niet helemaal af.
  • Verwijder de radio en zoek de kabel van de stuurwielbediening op. Klik de gele connector los en geleid de draad met connector richting uitgang, nu kan de kap er helemaal af.
  • Schroef nu de drie Torx-20 schroeven los waarmee het pookje aan de kap vast zit.

  Je hebt nu dit:
  De volgende stap is het demonteren van het pookje.

  • Zet de soldeerbout vast aan zodat 'ie op kan warmen.
  • Maak voorzichtig met je vingers/nagels of een kleine schroevendraaier de clipjes los die de twee helften van het pookje bij elkaar houden.
  • Haal nu voorzichtig het deksel eraf. Het kan zijn dat er direct van alles uitspringt omdat de pook met een veer aan de daadwerkelijke schakelaar vastzit.

  Je hebt nu dit:  • Indien alles nog in elkaar zit kun je het pookje zelf omhoog bewegen en met schakelaar (dat witte ding) uit de behuizing wippen. Let op dat je de veer niet kwijtraakt.
  • Nu kun je voorzichtig de groene printplaat omhoog bewegen en verwijderen.

  Je hebt nu dit:
  Het is nu tijd om de 3.5" jack plug aan de kabel te solderen.

  • Knip de gele stekker van de kabel af en zorg er hierbij voor dat je dicht bij de stekker knipt zodat je voldoende kabel over hebt om te solderen.
  • Indien je een jack plug hebt die uit twee delen bestaat kun je nu het achterste deel over de kabel schuiven.

  Je hebt nu dit:  • Strip nu een beetje van de mantel van beide draden.
  • Soldeer de witte draad aan de massa (onderste ring) van de jack plug. Als je plug een trekontlasting heeft vind ik het makkelijk om die direct te gebruiken om de kabel op z'n plek te houden tijdens het solderen.
  • Soldeer de blauwe draad aan de tip (meet even na welk pootje, het zou het kortste pootje moeten zijn).

  Je hebt nu dit:  Als je de twee delen van de plug in elkaar schroeft ziet het er OEM uit.  Mocht je geen jack plug hebben liggen, en er een van een apparaat af hebben geknipt. Soldeer dan de draden aan elkaar (ook even nameten) en isoleer met krimpkous (voorkeur) of tape.


  De goede Pioneer functies gebruiken.

  In principe werkt het nu, echter kun je met alle standen van de schakelaar alleen je Pioneer aan en uit zetten . Dit is niet wat we willen dus moeten we er voor zorgen dat de waardes van de weerstanden de correcte Pioneer functie weerspiegelen.

  Voor de functies waar wij interesse in hebben zijn die als volgt:

  Track + 8K ohm
  Track - 12K ohm
  Volume + 18K ohm
  Volume - 22K ohm

  De oplettende lezer zal het op zijn gevallen dat deze waardes niet overeenkomen met wat ik bij de benodigdheden heb gezet. Dit komt omdat de lay-out van de PCB voor elke opeenvolgende functie de vorige weerstanden in serie zet. We moeten dus de waardes bij elkaar optellen om tot de waardes uit bovenstaande tabel te komen.

  Omdat de standaard opstelling van het pookje is om de eerste stand kort te sluiten heb ik op de plek waar de witte kabel de PCB inkomt een weerstand gesoldeerd.
  • Desoldeer het witte draadje. Ik doe dit meestal door met een tang dicht tegen de PCB de draad vast te pakken, daarna met de soldeerbout het tin-bad te verwarmen en de tang van de PCB af te draaien. Zo verbrand je niet je vingers en geleid je ook nog eens hitte de tang in.
  • Soldeer een 8K weerstand op de plek van het witte draadje en soldeer het witte draadje vast aan de weerstand. Zorg dat er geen kortsluiting kan ontstaan, dus isoleer met krimpkous of tape.

  Nu komt het lastige stuk indien je koolfilm weerstanden gebruikt. De behuizing is redelijk krap dus is het passen en meten.

  • Soldeer, in serie met de eerste SMD weerstand, een 4K weerstand (zie foto voor verduidelijking) en zorg ervoor dat de weerstand boven het printje uitkomt; op deze manier kun je de weerstand over de rand van het printje heen vouwen.
  • Snij met een scherp mes de print-baan tussen de pootjes van de weerstand door. Meet na met een multi-meter of dit gelukt is.
  • Soldeer de 6K weerstand in serie met de tweede SMD weerstand.
  • Snij wederom de print-baan tussen de pootjes van de weerstand door. Dit is op de foto te zien als een kras door het spoor op de PCB.
  • Plak nu met een stukje plakband de print aan de bovenkant af (niet op de foto), zodat de weerstanden niet kunnen kortsluiten op het bovenste deel van de print. Als je uiteindelijk continu weerstand meet in plaats van een open circuit als je geen kopt hebt ingedrukt gaat het hier waarschijnlijk fout.

  Je hebt nu (ongeveer) dit:  • Soldeer de laatste 4K weerstand aan de onderkant van de print zodat hij in het sleufje past. Je zult wel wat ruimte over moeten laten om de weerstand wat te verbuigen bij het terugplaatsen. Want hier valt ook een paspin in.
  • Snij weer het spoor tussen de pootjes van de weerstand door.

  Plaats nu het printje voorzichtig terug in de behuizing. Let hierbij op dat er geen kortsluiting kan ontstaan, er kan geen schade optreden maar dan zou een enkele functie altijd geactiveerd worden. Misschien is het nodig om wat van de bovenkant van de behuizing af te snijden als je hem weer dicht maakt.

  Tijdens het dichtmaken:


  Controleer nu alle functies. Als je het goed hebt gedaan zou je ongeveer de waardes uit bovenstaande tabel moeten meten tussen de tip en de basis van de jack-plug. Als het pookje centraal staat zou je een open circuit moeten meten. Klopt er iets niet, meet je bijvoorbeeld twee keer dezelfde weerstand of open circuit bij het activeren van een van de standen, maak dan de behuizing weer open en controleer je werk grondig met de multi-meter.

  Als alles klaar is: behuizing terugplaatsen en inpluggen in de radio! Job done.

  Let op: vanwege de manier waarop de Pioneer de weerstand van de functies verwacht zijn de functies op het pookje omgedraaid, hier is helaas zonder de PCB aan te passen niets aan te doen.

  Let op: indien je SMD weerstanden gebruikt (heb je dan dit verhaal wel nodig?) hoef je natuurlijk niet de print spoortjes door te snijden, sterker nog: doe je dit wel dan werkt het niet meer.


  Veel succes met modificeren!
  Laatst gewijzigd door Ron; 29-03-15 om 10:02.

 2. Naar Boven | #16
  SoundBlaster's Schermafbeelding
  Master in MDF

  Status
  Online
  Registratie
  Dec 2011
  Laatst Online
  Vandaag om 18:30
  Berichten
  3.628
  Topics
  43
  Auto
  Peugeot 306 XSi Belfort Hatchback
  Motor
  2.0 8v
  Bouwjaar
  1997
  Kleur
  M0NQ

  Man Gebruiker komt uit: Nederland

  Done - Moderator

 3. Naar Boven | #17
  Beginner

  Status
  Offline
  Registratie
  Mar 2018
  Laatst Online
  01-04-18 om 10:15
  Berichten
  1
  Topics
  0
  Auto
  Peugeot 306 Hatchback
  Motor
  1.4 8v
  Bouwjaar
  1998

  Man Gebruiker komt uit: Nederland Topic: stuurbediening

  hoi Ron ik wil graag een paar vragen stellen over de constructie, wil jij mij een PB sturen, ik ben hier nieuw en weet nog niet hoe het op deze site werkt. bvd Nico

 4. Naar Boven | #18
  sander-enschede's Schermafbeelding
  Lid

  Status
  Offline
  Registratie
  Jun 2013
  Laatst Online
  01-02-19 om 22:44
  Locatie
  enschede
  Leeftijd
  39
  Berichten
  69
  Topics
  16
  Auto
  Peugeot 306 cabrio
  Motor
  2.0 16v
  Bouwjaar
  1999
  Kleur
  rood

  Man Gebruiker komt uit: Nederland

  Leuke how to. Zijn er inmiddels al meerdere forum gebruikers die dit gemaakt hebben. Met bvb een fase1 pookje. Of in combinatie met andere merken radio.

  Mozilla/5.0 (Linux; Android 8.0.0; SM-G950F Build/R16NW) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/66.0.3359.158 Mobile Safari/537.36

 5. Naar Boven | #19
  Ron
  Niet weg te krijgen

  Status
  Offline
  Registratie
  Jan 2015
  Laatst Online
  10-02-19 om 09:12
  Berichten
  527
  Topics
  25
  Auto
  Peugeot 306 Station
  Motor
  2.0 16v
  Bouwjaar / MC
  2002 / XU10J4RS

  Man Gebruiker komt uit: Nederland Topic Starter

  @simcoup: sorry, ik ben op het moment heel druk met andere dingen dus ik kom hier niet zo veel meer. Ik stel voor dat je je vragen hier stelt, dan hebben anderen er ook nog wat aan.

  @sander-enchede: ik heb nog niet gehoord van iemand anders die ook een pookje gemodificeerd heeft. In principe moet het met andere merken ook werken, alleen zul je dan moeten zoeken wat de weerstandswaarden zijn. Dit zal niet voor elke radio hetzelfde zijn.

 6. Naar Boven | #20
  sander-enschede's Schermafbeelding
  Lid

  Status
  Offline
  Registratie
  Jun 2013
  Laatst Online
  01-02-19 om 22:44
  Locatie
  enschede
  Leeftijd
  39
  Berichten
  69
  Topics
  16
  Auto
  Peugeot 306 cabrio
  Motor
  2.0 16v
  Bouwjaar
  1999
  Kleur
  rood

  Man Gebruiker komt uit: Nederland

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Ron Bekijk Berichten
  @simcoup: sorry, ik ben op het moment heel druk met andere dingen dus ik kom hier niet zo veel meer. Ik stel voor dat je je vragen hier stelt, dan hebben anderen er ook nog wat aan.

  @sander-enchede: ik heb nog niet gehoord van iemand anders die ook een pookje gemodificeerd heeft. In principe moet het met andere merken ook werken, alleen zul je dan moeten zoeken wat de weerstandswaarden zijn. Dit zal niet voor elke radio hetzelfde zijn.
  Ik heb op amazon een adapter van acv gevonden die geschikt is voor alle merken radio's. Denk dat het dus op elk merk moet kunnen jou modificatie.

  Mozilla/5.0 (Linux; Android 8.0.0; SM-G950F Build/R16NW) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/66.0.3359.158 Mobile Safari/537.36

 7. Naar Boven | #21
  ~Orin's Schermafbeelding
  Lid

  Status
  Offline
  Registratie
  Sep 2018
  Laatst Online
  Vandaag om 17:30
  Locatie
  Midwoud
  Leeftijd
  23
  Berichten
  39
  Topics
  3
  Auto
  Peugeot 306 XS Hatchback
  Motor
  2.0 16v
  Bouwjaar / MC
  2000 / XU10J4R (RFV)
  Kleur
  GRIS ASTER MET. 2C

  Man Gebruiker komt uit: Nederland

  Deze guide is echt top, ik heb mijn pookje aan de praat kunnen krijgen met SMD weerstanden. Hulde voor de suggestie. Ik heb zo alles netjes OEM in kunnen bouwen.

  Onderdelen die ik heb gebruikt:
  1x 6,2K 1585385
  2x 4,3K 1585381
  1x
  8,2K 1417724
  1x Jackplug 731480

 8. Naar Boven | #22
  Hicoly's Schermafbeelding
  Forum Verslaafd

  Status
  Offline
  Registratie
  Apr 2014
  Laatst Online
  Gisteren om 21:47
  Leeftijd
  41
  Berichten
  1.113
  Topics
  37
  Auto
  Peugeot 306 Cabriolet
  Motor
  2.0 16v
  Bouwjaar / MC
  1999 / XU10J4R / RFV
  Kleur
  Rouge lucifer / EKQ

  Man Gebruiker komt uit: Nederland

  Zou hier ook iets mee gedaan kunnen worden als een radio geen aansluiting heeft voor een dergelijke afstandsbediening/aansluiting?

  Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 12_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/12.0 Mobile/15E148 Safari/604.1
  Preview

  Ik pṛbeer mensen echt te helpen met eigen ervaring.
  (schermafbeelding met dank aan Car2oonz)

 9. Naar Boven | #23
  Veels te leuk hier

  Status
  Offline
  Registratie
  Mar 2018
  Laatst Online
  Vandaag om 09:50
  Locatie
  Amersfoort
  Berichten
  303
  Topics
  10
  Auto
  Peugeot 306 Hatchback
  Motor
  1.4 8v
  Bouwjaar
  1999

  Vrouw Gebruiker komt uit: Nederland

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hicoly Bekijk Berichten
  Zou hier ook iets mee gedaan kunnen worden als een radio geen aansluiting heeft voor een dergelijke afstandsbediening/aansluiting?

  Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 12_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/12.0 Mobile/15E148 Safari/604.1
  Poeh, ik denk dat je dan de aansturing direct op de printplaat zegmaar moet aanpassen, zodat als je normaliter op een knopje drukt hetzelfde signaal naar dezelfde plek op de plaat doorstuurt maar dan vanaf een andere locatie (stuur). Then again, ben geen electricien dus misschien kan 't ook makkelijker.
  306 1.4 8v 5drs - blauw

 10. Naar Boven | #24
  ~Orin's Schermafbeelding
  Lid

  Status
  Offline
  Registratie
  Sep 2018
  Laatst Online
  Vandaag om 17:30
  Locatie
  Midwoud
  Leeftijd
  23
  Berichten
  39
  Topics
  3
  Auto
  Peugeot 306 XS Hatchback
  Motor
  2.0 16v
  Bouwjaar / MC
  2000 / XU10J4R (RFV)
  Kleur
  GRIS ASTER MET. 2C

  Man Gebruiker komt uit: Nederland

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hicoly Bekijk Berichten
  Zou hier ook iets mee gedaan kunnen worden als een radio geen aansluiting heeft voor een dergelijke afstandsbediening/aansluiting?

  Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 12_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/12.0 Mobile/15E148 Safari/604.1
  Over welke radio spreken we dan precies?

 11. Naar Boven | #25
  Niet weg te krijgen

  Status
  Offline
  Registratie
  Sep 2014
  Laatst Online
  Vandaag om 15:15
  Locatie
  Almere
  Leeftijd
  28
  Berichten
  634
  Topics
  18
  Auto
  Peugeot 306 Sedan
  Motor
  2.0 8v
  Bouwjaar / MC
  2000 / RHY (DW10TD, 2.0 HDi)
  Kleur
  Bleu de provence

  Man Gebruiker komt uit: Nederland

  Als het een originele radio is bestaat er een kans(je) dat de voorbereiding op de print er wel in zit maar dat het wat soldeerwerk is om de pinnen en/of wat randcomponenten er op te maken.
  Als het een aftermarket unit is word het allemaal een stuk lastiger en zal je idd richting Lara's suggestie gaan.

 12. Naar Boven | #26
  TvH
  TvH's Schermafbeelding
  oud-moderator

  Status
  Offline
  Registratie
  Dec 2007
  Laatst Online
  Vandaag om 16:08
  Locatie
  Provincie Groningen
  Leeftijd
  33
  Berichten
  9.756
  Topics
  125
  Auto
  Peugeot 306 XR Sedan
  Motor
  1.6 8v
  Bouwjaar / MC
  1999 / TU5JP-L3 NFZ
  Kleur
  rouge lucifer / EKQ

  Man Gebruiker komt uit: Nederland

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hicoly Bekijk Berichten
  Zou hier ook iets mee gedaan kunnen worden als een radio geen aansluiting heeft voor een dergelijke afstandsbediening/aansluiting?

  Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 12_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/12.0 Mobile/15E148 Safari/604.1
  Als de radio daar geen aansluiting voor heeft is de print van de radio icm de toegepaste radio software er niet op voorbereid dus zul je de stuurwielbesiening niet aan de praat gaan krijgen.

  Tenzij je radio drukknoppen hebt een een schema van die radio dan bestaat er een hele kleine kans dat je eea kunt aanpassen, maar ook dat lijkt mij erg onwaarschijnlijk. Het hendeltje heeft daar namelik ook weer te weinig aansluitingen voor.

  '94 Alfa Romeo 33 1.4 I.E. Lusso - ex
  '93 306 1.4 8V summertime 3drs - ex
  '98 306 1.6 8V XS 5drs - ex
  '97 306 2.0 16V gti-6 -
  R.I.P.
  '03 307 2.0 16V XS break - ex
  '99 306 1.6 8V XR sedan - daily
  '97 306 2.0 16V gti-6
  - R.I.P.
  '01 306 1.8 16V XS 3drs - project rfs
  '17 renault clio estate 0.9 TCE zen - lease


 

Gelijkaardige Onderwerpen

 1. stuurbediening interface phase 1 tbv jvc (zeldzaam)
  Door Jeroen in forum Aangeboden onderdelen/accesoires
  Reacties: 5
  Laatste bericht: 23-09-15, 08:24
 2. [ Verkocht ] Interface voor pioneer autoradio
  Door higgy in forum Aangeboden onderdelen/accesoires
  Reacties: 16
  Laatste bericht: 13-03-15, 22:30
 3. [Audio] Theorie car audio
  Door erik306 in forum Audio Installs
  Reacties: 1
  Laatste bericht: 08-03-12, 23:51
 4. audio uitbouw?? (Pioneer)
  Door coffeecup in forum Audio Installs
  Reacties: 25
  Laatste bericht: 28-04-11, 12:59
 5. Reacties: 0
  Laatste bericht: 01-01-70, 03:00

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
vBulletin Skin by: ForumThemes.com
Aangedreven door vBulletin®
Copyright © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Alle Rechten Voorbehouden.